Gedrag

Twee richtingsverkeer

Gedrag is vaak een interactie. Het begint met een actie en daarop krijg je een reactie. Met gedrag probeer je wat te laten zien. Afwijkend gedrag heeft altijd een oorzaak. De oorzaak is soms lichamelijk, maar soms ook doordat er iets fout gaat in de interactie.

Normaal gedrag

Het is belangrijk dat onderscheid maken tussen “normaal” en “(sociaal) wenselijk” gedrag. Het is bijvoorbeeld voor een volwassen ongecastreerde kater heel normaal dat hij markeert, echter wij vinden dat helemaal niet wenselijk en daarom castreren wij katers.

Zo is er ook gedrag dat wij veroorzaken, maar later als onwenselijk beschouwen. Wij proberen u te helpen om te voorkomen dat onwenselijk gedrag ontstaat. Onder andere door voorlichtingsavonden voor puppy’s en kittens, maar ook door bij de gezondheidscontroles alle gedragingen nog eens door te lopen.

Abnormaal gedrag

Soms is gedrag dusdanig ontaard dat we te maken hebben met abnormaal gedrag. Een kat die continu overal in huis plast gedurende een aantal jaren is absoluut niet normaal. Wij proberen altijd eerst onderscheid te maken of de klachten een lichamelijke oorzaak hebben of dat het ergens anders vandaan komt.

Indien wij de lichamelijke oorzaken zo goed mogelijk uitgesloten hebben verwijzen we door naar een van de gedragstherapeuten waarmee we samenwerken of naar een homeopaat of andere alternatieve genezer.

Therapeuten

Wij werken samen met gedragstherapeuten voor honden, katten, konijnen en vogels. Over alternatieve genezers kunnen we overleggen welke therapievorm het best passend zou zijn voor uw huisdier.

Nieuw

"Samen leven met dieren"

Dier en Zorgcentrum Holland gaat met iets nieuws komen. Het heet "samen leven met dieren". Het is een programma dat is opgezet door dierenarts Marco te Loo naar aanleiding van de scholing die hij gevolgd heeft in het kader actie en reactie met en op dieren.

Doel is om iedereen met dieren meer te laten genieten van zijn huisdier en er tevens voor te zorgen dat uw huisdier ook meer plezier heeft.
Door de manier waarop wij een naam geven aan sommige situaties zorgen wij er soms zelf voor dat er niets meer met een dier valt te doen. 
Marco te Loo probeert u in een aantal sessies te laten zien waar het mis gaat en hoe u het anders kunt aanpakken waardoor u meer kunt genieten van u huisdier.

Indien u huisdier 'echt' probleemgedrag vertoont zult u doorverwezen worden naar één van de gedragstherapeuten waarmee we samenwerken. Echter veel probleemgedrag wordt door ons veroorzaakt en is met een beetje hulp ook door u zelf weer op te lossen.

Duur van een consult zal een half uur zijn en de kosten hiervan zullen € 70,- bedragen