Katten

Voordelen van een Katvriendelijke Dierenkliniek

Voor een langer, gelukkig en gezond leven is het voor uw kat belangrijk om regelmatig onderzocht te worden door de dierenarts. Behalve het behandelen van uw kat wanneer deze ziek is, kunnen wij ook bijdragen aan het langer gezond houden van uw kat en het voorkomen dat ze bepaalde ziektes oplopen.

Het Katvriendelijke Dierenkliniek programma is ontwikkeld om zorg te dragen voor een betere gezondheidszorg voor katten.
Dit wordt bereikt door te streven naar minder stress tijdens het bezoek voor de kat, een hogere kwaliteit van de geboden zorg en ondersteuning van de dierenkliniek met informatie over de behoeften van de kat, specifiek gedrag en lichaamstaal.

Met het behalen van de status Katvriendelijke Dierenkliniek hebben wij aangetoond dat wij voldoende op de hoogte zijn van de specifieke unieke behoeften van de kat en dat wij ook een katvriendelijke werkwijze hanteren in onze kliniek.

 

 

Wat betekend dit voor u

Voor sommige katten en hun baasjes is een bezoek aan de dierenarts behoorlijk stressvol. 
We proberen dan ook te zorgen voor een rustige, kalme omgeving waarin zo min mogelijk stress veroorzaakt wordt. In de wachtkamer hebben wij hiervoor een speciaal kattenmeubel staan waarin u uw kat met het mandje in kunt zetten zodat hij geen last ondervind van de honden als die er zijn. 

Het Cat Friendly Clinic Certificaat moet verdiend worden. Er is een hele checklist met eisen waaraan de kliniek en de medewerkers moeten voldoen. Alles is er op gericht om het bezoek van u en uw kat aan onze kliniek zo prettig mogelijk te laten verlopen. Daarnaast zorgen wij dat onze kennis up to date is en onze voorzieningen dusdanig zijn dat wij optimale zorg kunnen verlenen aan uw kat. Verder zijn de medewerkers ook geschoold in hoe ze het beste uw kat kunnen benaderen en hanteren zodat dit de minste stress oplevert.

Dit alles draagt er toe bij dat ieder bezoek een positieve ervaring oplevert.
De katvriendelijke werkwijze zoals die bij ons gehanteerd wordt levert uitzonderlijke zorg en aandacht voor uw kat op gedurende alle stadia van een bezoek zoals het consult, onderzoeken en (indien nodig) opname.

Een Katvriendelijke Dierenkliniek onderscheid zich verder ook door meer betrokkenheid bij de medewerkers en een uitstekend niveau op het gebied van de kattengeneeskunde.

 

Inentingen

Kittens kunnen vanaf de leeftijd van 9 weken gevaccineerd worden. De herhalingsenting vindt 3 weken later plaats, op 12 weken leeftijd. Uw kat wordt hiermee beschermd tegen niesziekte en kattenziekte. Volwassen katten moeten jaarlijks gevaccineerd worden. 

Onderstaand schema geeft een goed inzicht in de enting frequentie.

Parasieten

Vlooien

Vlooien komen geregeld voor. Gelukkig kunnen ze met de huidige vlooienmiddelen die bij de dierenarts verkrijgbaar zijn veilig worden aangepakt.

Ongeveer 95% van het vlooienleven speelt zich niet af op het huisdier maar in de omgeving van uw huisdier, daarom zullen we de omgeving van het dier moeten behandelen. Er zijn diverse merken sprays in de verkoop om de omgeving te behandelen. De nieuwste middelen worden alleen bij de dierenarts verkocht. Een voordeel van deze middelen is dat ze nog niet veelvuldig zijn toegepast en hierdoor is de kans kleiner dat vlooien resistent zijn voor het gebruikte bestrijdingsmiddel. 

Voor een effectieve behandeling van de omgeving zijn een tweetal zaken van belang:
1 Een langdurige werking (tot 6 maanden) van het middel heeft sterk de voorkeur
2 Het middel moet de ontwikkeling van eitje tot larve verstoren

De omgevingsspray dient u volgens de gebruiksaanwijzing toe te passen. Denk eraan om donkere plekken (bv. onder kasten, naden en kieren) te behandelen. 
Behandel ook de ligplaatsen van uw huisdier met deze spray of was de lappen van uw katten op een minimale temperatuur van 60 graden C. 
Om te voorkomen dat de omgeving opnieuw kan worden besmet met eitjes van vlooien die nog op de huisdieren leven moeten we ook de andere aanwezige huisdieren behandelen.

De vlo is een klein, plat, bruin insect. Het kan enorm ver springen. 
Het best gedijt een vlo in een warme en vochtige omgeving. Omdat de huizen tegenwoordig over het algemeen tijdens de wintermaanden goed verwarmd zijn en de ventilatie van de huizen in dit jaargetijde minder is (en de luchtvochtigheid dus toeneemt), kan een vlooienbesmetting het hele jaar door optreden. 

Vlooien zijn niet alleen lastig voor uw huisdier omdat ze jeuk veroorzaken, maar ze kunnen ook parasieten overbrengen. 
We praten in dit geval over de lintworm. Een vlo is tussengastheer voor de lintworm. 
Een huisdier met vlooien zal zich krabben en bijten om te proberen zich van deze lastige parasiet te ontdoen. 
Niet zelden wordt de vlo opgegeten. Draagt de vlo lintwormeieren met zich mee dan kan het huisdier besmet raken met lintworm.

Sommige dieren reageren allergisch op een vlooienbeet. Een enkele beet van een vlo is genoeg voor een extreme reactie van het lichaam. Door enorme jeuk die ontstaat ten gevolge van een vlooienallergie kan een kat zich helemaal stuk krabben en bijten. Vaak ontstaat hierdoor weer een secundaire huidinfectie. In het geval van een ernstige vlooienbesmetting kan bloedarmoede het gevolg zijn. Vooral pups zijn hier erg vatbaar voor.

Veel krabben en bijten zijn signalen dat er vlooien op het huisdier aanwezig kunnen zijn. 
Als u de vacht opzij legt en u vindt zwart gruis (korreltjes) dicht bij de huid weet u bijna zeker dat er vlooien aanwezig zijn. Dit zwarte gruis is de ontlasting van de vlo. 
Het gebruik van een vlooienkam kan behulpzaam zijn bij het opsporen van vlooien en hun ontlasting. Twijfelt u of het gruis inderdaad vlooienpoep is, leg dan een paar korreltjes op een tissue. Maak de korreltjes op de tissue nat. Vlooienpoepjes zullen dan donkerrood uitvloeien.

De levensstadia van de vlo

Het vlooienleven bestaat uit 4 cycli; Ei, larve, pop en volwassen vlo. De eerste drie fasen maken 95% van het leven van een vlo uit. Een volwassen vlo brengt nagenoeg 100% van de tijd dat hij leeft op uw huisdier door. Een volwassen vlo kan tot 3 maanden leven.

Volwassen vlooien bijten uw huisdier om bloed te consumeren. Het vrouwtje kan zo'n 50 eitjes per dag leggen, gemiddeld zullen dit er zo'n 25 per dag zijn. De eitjes vallen van het huisdier, bijvoorbeeld op de grond, op de bank of in de auto. De volgende dagen ontwikkelen deze eitjes zich tot larve. 
De larven van de vlo houden zich bij voorkeur op op donkere plekken zoals in naden, kieren, onder kasten en banken. Een larve leeft van dierlijk materiaal, bijvoorbeeld huidschilfers. Nadat de larve een aantal keren is verveld verpopt hij zich. Als pop kan een vlo tot wel 200 dagen overleven, maar meestal duurt het popstadium niet langer dan een dag of 4. 
Mede door trillingen komt de vol­wassen vlo uit de pop en vervolgens bezoekt het uw huisdier voor een maaltijd. De cirkel is nu rond.

Teken

Wanneer de kat met u mee naar buiten gaat, kan hij in gras en struiken teken oplopen. Deze teken kunnen zich met de kaakdelen ingraven in de huid van de kat om bloed te zuigen. Het achterlijf van een teek zwelt op doordat het zich vult met bloed, totdat het zo groot is als een flinke erwt.

Ook een enkele teek kan al gevaarlijk zijn, want teken kunnen een groot aantal ziekten overbrengen op de kat. 

Eén van de bekendste ziekte die overgebracht kan worden door teken is Lyme Disease. 
De ziekte wordt gekenmerkt door drie stadia, waarbij vooral tijdens het tweede en derde stadium onder andere hartafwijkingen en neurologische verschijnselen voorkomen.

Teken nestelen zich het liefst in de zachtere huiddelen van een gastheer, bij de kat zijn de favoriete plaatsen: rond de ogen en oren, tussen de snorharen en in de liezen. 
Heeft het dier veel teken, dan zitten ze als ‘korsten’ opeengepakt rond de ogen en oren en ook verspreid over het gehele lichaam.

Een teek verwijderen
 
Verwijder de teek als volgt: draai de teek rond, terwijl u het gehele lichaam ervan omvat met 
een speciale tekentang of een pincet met brede onderkant (knijp vooral de teek niet stuk!) 
en trek de parasiet los van de huid. 
U kunt ook één wijsvinger op de teek drukken en het lichaam van de teek door draaien om de kop rollen. Meestal laat de teek dan ook snel los.

Verdoof de teek nooit met alcohol of andere middelen, als reactie daarop zal de teek juist nog wat speeksel in de wond brengen, waardoor het risico op Lyme Disease groter wordt. 
Was altijd goed de handen na het aanraken van teken, of beter nog, draag handschoenen! 
Let op dat de monddelen ook meekomen, anders kan het bijtwondje gaan ontsteken. 
Op den duur zweren dan de monddelen eruit. Het is beter, om dat te voorkomen.

Oormijt

De oormijt veroorzaakt ontsteking en irritatie van de gehoorgang. In de oorschelp is een zwartbruine prut zichtbaar. Het trommelvlies kan ook beschadigen waardoor een middenoorontsteking kan ontstaan.
De mijten zijn met behulp van een oorkijker goed te zien en eventueel onder een microscoop nog beter zichtbaar te maken. Wij hebben uitstekende middelen voor de behandeling van oormijt. De middelen werken een maand, voor de zekerheid laten we de behandeling na een maand, voor de mijten, altijd herhalen.

Ontwormen

Een kitten moet een aantal keren ontwormd worden. Dat kan al vanaf 2 weken leeftijd. Wij adviseren kittens op 2, 4, 6, 8 weken leeftijd te ontwormen, daarna maandelijks tot ze 6 maanden oud zijn en daarna 4x per jaar.

Ook volwassen katten lopen een risico op een wormenbesmetting. Wormen die een rol kunnen spelen zijn: spoelwormen, haakwormen en lintwormen. Daarom is het verstandig om ook uw volwassen kat regelmatig te ontwormen; het beste is 4 x per jaar. 

Chippen

Door een microchip onder de huid aan te brengen wordt uw kat met een uniek nummer geïdentificeerd. De chip wordt met een speciaal afleesapparaatje gedetecteerd. Het nummer van de chip wordt gekoppeld aan uw naam– en adresgegevens.
Per heden zal het verplicht zijn elke hond, kat of fret die naar het buitenland gaat te identificeren d.m.v. een tatoeage of een chip. Daarnaast verplichten de meeste dierenverzekeringen een chip. Als uw huisdier vermist is, kan hij of zij via een zoeksysteem op het internet achterhaald worden. 

Met uw kat naar het buitenland

Regels:

Uw kat moet te identificeren zijn, door middel van een leesbare tatoeage of een microchip, als u de grens overgaat.

Alle landen stellen in ieder geval een hondsdolheid (=rabiës)vaccinatie minimaal 21 dagen voor vertrek, óf binnen de geldigheidsduur van de vorige vaccinatie (meestal 1 jaar, voor sommige vaccins 3 jaar) verplicht. Enkele landen eisen een legalisering door de RVV. Sommige landen eisen een bloedonderzoek dat aantoont dat uw kat inderdaad voldoende antistoffen tegen hondsdolheid heeft. Dit zijn bijvoorbeeld Turkije, Noorwegen, Zweden, Malta en het Verenigd Koninkrijk. In uitzonderings-gevallen stelt een land een quarantaine periode verplicht.

Bedreigingen

Teken in Zuid-Europa kunnen ziektes overbrengen, bijvoorbeeld Babesia, Ehrlichia en de ziekte van Lyme (Borrelia). Dit geldt tegenwoordig ook voor de meeste regio's in Nederland, omdat deze ziekten ook in ons land voorkomen. Daarom is heet verstandig uw hond te beschermen tegen teken.

Muggen in Zuid-Europa of in de Verenigde Staten kunnen de larfjes van hartworm
overbrengen. U kunt uw hond beschermen tegen hartworminfectie door middel van een ontwormingstablet die ook de hartworm aanpakt, de paraveterinair kan uw hierover voorlichten.

Zandvliegen in Zuid-Europa en in de tropen kunnen de ziekte Leishmania overbrengen. U kunt uw hond beschermen tegen zandvliegen door middel van diverse middelen. Ook hierover kunnen onze paraveterinairen u prima voorlichten!

Toxoplasmose

Katten zijn de eindgastheer van de microscopisch kleine parasiet Toxoplasma gondii. Katten kunnen oöcysten (‘eitjes') van Toxoplasma met de ontlasting uitscheiden. Deze zijn pas na een paar dagen in staat om te infecteren. Mensen kunnen ook besmet worden met Toxoplasma; vaak zijn de symptomen mild. Er is alleen een probleem als een vrouw pas tijdens de zwangerschap voor het eerst in aanraking komt met de parasiet. Een infectie kan ernstige afwijkingen aan het zenuwstelsel van het ongeboren kindje veroorzaken. 

Een infectie door direct contact met katten is onwaarschijnlijk. Een kattenbak die dagelijks verschoond wordt, is ook nooit een probleem. Het is voor alle zekerheid wel aan te bevelen de kattenbak niet schoon te maken als je zwanger bent, handschoenen aan te doen als je in de tuin werkt en groenten goed te wassen. Een veel groter risico op Toxoplasmose loopt u met het eten van rauw en onvoldoende verhit vlees, omdat daar trophozoieten (‘larfjes') van Toxoplasma in kunnen zitten.